Elever højt på strå får medaljer

22.05.13
Foto: Anna Nielsen

Af Camilla Mayborn

 

Jonas Kruhn Gervin og resten af klassen fra Kornmod Realskole i Silkeborg er stolte vindere af en helt særlig pris. I alt fik 200 elever fra syv forskellige klasser medaljer om halsen den 22. maj, da de blev kåret som vindere af Mediekonkurrencen 2013. Et skønt miks af højtidelige taler og skøre indslag gjorde dagen til en fest. Jonas som forsanger og resten af klassen fra den midtjyske stationsby gav dagen et flot finish med en hjemmedigtet sang om børnearbejdere.

Kl. 11.15 kom de myldrende ned af den brede trappe, og et kvarter senere var alle elever og deres stolte lærere bænket foran scenen i kælderen under Politikens Hus. Og de skulle ikke vente længe på at få det første grin. ”Børn kan ikke lave aviser, for sådan noget kan børn ikke,” lød det fra Martin Brygmann, som med sin karakteristiske person og satiriske tone plantede god stemning lige fra begyndelsen. Han tilføjede dog hurtigt, at han blev både rørt, sur og glad, da han læste i de færdige aviser.

Den folkekære skuespiller åbnede ballet med konstateringen ”salen er fyldt med vindere”. Og det har han ret i. Dagens fest var sat i søen for at hylde eleverne bag konkurrencens bedste aviser og nyhedssites, men også for at fejre, at et så alvorligt tema som børnearbejde via sådan en konkurrence kan få fornyet opmærksomhed i unge menneskers bevidsthed. 

Det handler om fattigdom

IBIS’ generalsekretær Vagn Berthelsen gik lige til sagen, da det blev hans tur på podiet: ”Det handler om fattigdom”.
”Vi skal støtte de fattige lande med flere penge, så børnene kan bruge deres kræfter på at arbejde i skolen”. Netop dette statement er grunden til IBIS’ engagement i konkurrencen. Vagn Berthelsen tog temaet op omkring virksomheders brug af børnearbejde, som mange af eleverne har behandlet i deres aviser og sites. ”Spørg for eksempel i H&M, hvorfor tøjet er så billigt, og om de bruger børnearbejde.” Han roste eleverne for at have gjort noget aktivt i en vigtig sag.

Nøgne Todd, som er Brygmanns satirekarakter, præsenterede musikeren Wafande med ordspillet ’What a fine day’, som han selv var meget begejstret for. Men dagen blev unægteligt endnu bedre, da Wafande kom springende ind på scenen. Som i en bølge på stadion hev alle eleverne i en synkron bevægelse deres smartphones frem for at fotografere den populære sanger. Det varede heller ikke længe, før halvdelen af salen stod oppe foran scenen og hoppede med.    

Medaljen er hjemme

Jonas Kruhn Gervin på 13 år sagde senere, da det var blevet tid til sodavand og pindemadder, at musikindslaget havde været dagens højdepunkt.
”Jeg troede faktisk, at det ville blive lidt kedeligt i dag med nogle ministre og en masse snak, men jeg er blevet vildt overrasket over, hvor sjovt det har været.”

Jonas, fortæller, at han slet ikke havde troet på, at han og klassen kunne vinde. ”Men den var hjemme, da vores matematiklærer en morgen kom dansende ind og fortalte, at vi havde vundet,” fortæller han med et grin.

Udviklingsminister Christian Friis Bach var også på talerstolen, hvor han understregede vigtigheden af mediekonkurrencen:
”Denne type samarbejde skal der til, hvis man vil rykke ved noget i verden”.  Han talte direkte til de unge, som sad stille og lyttede til hans ord. ”I har rettigheder, og det giver optimisme. Det skulle alle børn have.”
Og så blev han ellers væltet af pinden af ’nøgne Todd’, som med et fik det formelle pillet af stemningen, så alle i salen hylede af grin.   

Ekstra Bladets chefredaktør Poul Madsen og Politikens chefredaktør Bo Lidegaard fik æren af at overrække vinderklasserne 5000 kroner og et flot diplom, som de kunne tage med hjem og hænge op på skolerne.

Læs mere og se vinderaviser - og nyhedssites