Forbrugere

Foto: Peter de Reuter

” Before you finish your breakfast this morning you’ve depended on half the world.”

Martin Luther King Jr.

 

Som forbrugere har vi magt. Hver dag træffer vi beslutninger om, hvad vi køber, og hvem vi køber det af.  Denne handling skaber et klart signal om, hvilket verden vi ønsker at leve i. Et signal, som forhandlere, producenter og virksomheder ikke kan ignorere. Med den rette information er det muligt at træffe gode, etiske forbrugervalg.

'Men når du står foran indkøbshylderne, kan det være svært at gennemskue, hvor produkter kommer fra, og hvordan de er produceret. De seneste års fokus på  produktionsmetoder, har fået flere virksomheder til at offentliggøre, hvilke leverandører de anvender og beskrive produktionsforholdene. Det betyder, at du som forbruger i dag har langt bedre muligheder for at sikre dig, at virksomhederne lever op til deres ansvar for, at produkter bliver fremstillet under ordentlige forhold.

Stadig flere produkter indgår i fairtrade-ordninger, som sikrer, at produkterne fremstilles under bæredygtige forhold. De giver en større sikkerhed for, at der ikke er anvendt børnearbejde, og at en del af indtægten fra salg af produktet går til for eksempel børns uddannelse og sundhed.

Der er stadig lang vej endnu, før alle de produkter, vi køber, er produceret helt uden brug af børnearbejde. Som forbrugere har vi med valget af vores indkøb dog mulighed for at påvirke, hvordan virksomheder bør producere deres varer.

Gennem samarbejde med danske virksomheder og i  forbrugernetværk arbejder 'STOP børnearbejde' -kampagnen aktivt  på at sikre forbrugeren bedre muligheden for at træffe gode forbrugsvalg. På internationalt plan arbejder kampagnen på at skabe europæiske regulativer og tiltag, der på sigt skal gøre det muligt for forbrugeren at vælge børnearbejdsfrie produkter.