Fotobasen


Brug af billeder 

Vi har lavet en Fotobase med en masse billeder, som du og din klasse frit kan benytte, hvis I arbejder med temaet børnearbejde. Herunder kan du læse mere om, hvordan du gør, hvis du vil bruge billederne fra Fotobasen i en artikel eller på en hjemmeside.

Fotobasen

Fotobasen finder du ved at klikke her. Bagefter skal du følge guiden:
 

  1. Vælg dit billede: Fotobasen er delt op i tre kategorier: Afrika, Latinamerika og Asien. Du kan altså gå ind og vælge, hvilket kontinent du skal bruge billeder fra. I de tre album finder du blandede billeder af børn, som arbejder, hverdagsliv og skoleliv fra forskellige lande i verden.
     
  2. Download billede: Når du har fundet et billede, som du gerne vil bruge, kan du downloade det til din computer. Det gør du ved først at trykke på billedet. Når du er kommet ind på billedet, skal du klikke på ’Valgmuligheder’, som står lige under billedet. Her vælger du ”Download fuld størrelse”. Du kan nu gemme billedet på din computer, så det er klar til at blive sat ind i din artikel. Det er vigtigt, at du henter billedet på denne måde og ikke ved at højreklikke og kopiere. Det vil nemlig gøre billedets kvalitet dårligere.
     
  3. Billedtekst: Hvert billede har en billedtekst øverst i højre hjørne, hvor der står, hvad der er på billedet, hvor billedet er fra og hvem fotografen er. Når I bruger et billede, er det vigtigt, at i skriver, hvem fotografen er, da det ellers ikke er tilladt at bruge billedet.

 

I er velkomne til at bruge alle billeder på siden til jeres medieprodukter. Der er dog forskel på, hvor god kvaliteten af billedet skal være, hvis I laver avis eller web. Herunder kan du læse mere om, hvad kravene er til de to medietyper:

Hvis du laver avis

Billedet er noget af det første, læseren lægger mærke til i en artikel. Det er derfor vigtigt, at du vælger et billede, som fanger læseren og som passer godt til det, du skriver. Når du laver avis, er der nogle krav til kvaliteten af de billeder, du bruger. Når billedet skal trykkes på avispapir, kommer det nemlig til at se anderledes ud end på computeren. Inde i Fotobasen kan du se, at alle billedtekster starter med enten ’Både til avis og web’ eller ’Kun til web’. Hvis du skal lave avis, skal du vælge imellem dem, hvor der står ’Både til avis og web’, for så er du sikker på, at billederne også ser godt ud, når de bliver trykt i jeres avis.

Hvis du laver website

Hvis du laver website, er du velkommen til at bruge alle billederne i Fotobasen på dit site – så længe du stadig husker at skrive, hvem der er billedets fotograf.