HAR børn rettigheder?


Vidste du, at du og dine klassekammerater har en lang række rettigheder?

Du har ret til det, man kan kalde et børneliv. Det betyder, at du har ret til at leve et liv, som passer til et barn. Det vil sige et liv, hvor du ikke skal arbejde dagen lang, og hvor du har tid til at lege og være sammen med dine venner.

Det kan være nemmere at forstå, hvad det vil sige at have rettigheder, hvis man forestiller sig, at man ikke har dem.

Forestil dig, at du hver dag i stedet for at gå i skole skal arbejde 12 timer på en fabrik. Eller tidligt op og arbejde i et stenbrud, hvor du skal slå sten itu med en hammer hele dagen. Når du kommer hjem, skal du hjælpe til med at lave mad, så på hovedet i seng og op tidligt næste morgen og på arbejde igen. Hver dag. Hele ugen. Sådan er hverdagen for mange af verdens 168 millioner børnearbejdere. Og det må trods af, at internationale konventioner har forbudt det. Det kan du læse mere om her.

Egentlig burde der ikke findes børnearbejde i verden i dag. De fleste lande i verden har skrevet under på konventioner, der forbyder det, for eksempel FN’s Børnekonvention.

Danmark har ligesom de fleste lande i verden underskrevet børnekonventionen, som sikrer alle verdens børn nogle grundlæggende rettigheder for eksempel retten til at gå i skole.