Stop børnearbejde i mobilen


FOTO: ANDREAS BECK/DANWATCH

Vi går alle sammen rundt med en mobiltelefon i lommen, som indeholder guld. Den store efterspørgsel på guld har fået guldpriserne til at stige de sidste 10 år, og det har resulteret i en voksende guldindustri i Afrika. Nogle familier ser guldindustrien som en vej ud af fattigdommen, og i håbet om at skabe et bedre liv tager de ofte hele familien med til guldområder, hvor børn helt ned til seks år deltager i det farlige arbejde.

I minerne arbejder børnene 6-10 timer om dagen og arbejdet er både hårdt og farligt. Børnene arbejder med kviksølv med de bare hænder, selv om kviksølv er kræftfremkaldende og kan skade centralnervesystemet. Arbejdet i minen er meget farligt, da mineskakterne kan styrte sammen eller blive oversvømmet. Tidligere på året omkom 17 mennesker i et minekollaps i Ghana.

De fem største producenter af mobiltelefoner på det europæiske marked bekræfter, at de ikke ved, hvor deres guld kommer fra. Dette sætter kampagnen Stop børnearbejde i mobilen! fokus på. Hjælp os med, at råbe virksomhederne op, så de kan skabe gennemsigtighed i deres værdikæde.